Ticari Kiralama Yoluyla Geçici İhracat
- Ümmühan DAŞTAN
- 21 Nis 2024
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 22 Nis 2024
Ticari Kiralama: Malların kira bedeli karşılığı belirli bir süre kullanılmak üzere geçici olarak Türkiye gümrük bölgesi dışına veya serbest bölgelere çıkarılmasını kapsayan geçici ihracat türüdür.
Ticari kiralama yoluyla yapılan geçici ihracatın rejim kodu 2300'dır. İlgili işlemin E-faturasına "Ticari Kiralama Yoluyla Yapılan Geçici İhracattır. Türkiye'den Serbest Bölgeye geçici çıkıştır. Bedelsizdir." ibaresi yazılmalıdır. Ayrıca ürünün marka, modeli, seri numarası, ürün adı, model yılı ve menşei de E-faturasında belirtilmelidir.

Özellikle dikkat edilmesi gereken bir hususta, ticari kiralama sözleşmesindeki toplam kira bedeli kadar gümrük beyannamesi açılmalıdır. Aylık kira bedelinden gümrük beyannamesi açılmamalıdır. Aylık kira bedeli sadece bir ayı kapsayan kira bedeli iken mal bedeli 36 ay boyunca ödenecek toplam kira bedeli olacaktır.
Ticari kiralama yoluyla yapılacak ihracat talepleri, kiracı firma veya kuruluşla yapılan sözleşme (Türkçe tercümesi ile birlikte) ve ticari kiralama yoluyla yapılacak ihracata ilişkin başvuru formu ile üyesi olunan veya bulunulan bölgedeki ihracatçı birliğine yapılır. Ticari kiralama sözleşmesinin; malın cinsi, birim fiyatı, miktarı, toplam değeri, kira süresi, döviz veya TL olarak nakdi kira bedeline dair bilgileri içermesi gereklidir. İhracatçı birlikleri, başvuruları bu Tebliğ hükümlerine göre değerlendirerek uygun görülenlerin ticari kiralama yoluyla ihracına izin verir.
Hacizli, ihtiyati tedbirli veya mülkiyeti muhafazalı olan malın ticari kiralama yoluyla ihracına, bu kısıtlamaların kaldırıldığının tevsiki halinde izin verilir. Mülkiyeti birden fazla kişiye ait olan malın, ticari kiralama yoluyla ihracata konu olması halinde, hissedarların veya ortakların noter onaylı izni aranır.
Ticari Kiralama yoluyla yapılacak ihracatta süre, ihracatçı birliği tarafından kira sözleşmesine uygun olarak verilen süredir. Bu süre; fiili ihraç tarihinden itibaren toplam 3 yılı aşamaz. Ancak, bu süre haklı ve zorunlu nedenlere istinaden Ticaret Bakanlığı ( İhracat Genel Müdürlüğü) uzatılabilir.

Comments